Dostava je 240 dinara, za iznos iznad 3999 je besplatna.
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Kako pomoći da starije dete prihvati bebu?

Bilo da ste u poodmakloj trudnoći ili tek planirate da svoju porodicu uvećate za još jednog člana, jedno je sigurno – vaše starije dete će se u nekom trenutku suočiti sa stvarnošću da sada ima brata ili sestru. Ljubomora i osećaj ugroženosti je pojava koja će svakako u nekoj meri biti prisutna. Period koji je podrazumevao vašu posvećenost samo njemu ili njoj se menja i reakcije na to variraju od deteta do deteta.

Prvorođeno dete uvek je centar porodice i sve dok se na porodičnu scenu ne pojavi nova beba, predmet je divljenja i pažnje kako roditelja, tako i baka i deda. Shodno tome, sasvim je prirodno da vaše starije dete bude ljubomorno na tek rođenu bebu. U stvari, sumnjam da postoji dete na svetu koje nije bilo bar malo ljubomorno kada kući stignu mađi brat ili sestra. Vaš cilj je da pomognete svom detetu da upravlja tom ljubomorom i da shvati da njegova uloga ostaje nepromenjena – i dalje je podjednako bitan član porodice.

Vaš zadatak je da period prilagođavanja prođe što lakše i lepše i da se što pre razvije u onu pravu i posebnu ljubav između dece. Na sreću, postoji par saveta koje možete primeniti da bi ovaj trenutni period bio što kraći i lakši, i za vas i za dete.

Kako pomoći svom starijem detetu da prihvati bebu?

Uvek dajte detetu do znanja da je bitno

Uverite se da vaše starije dete, ii deca, znaju da i dalje imaju važnu ulogu u porodici. Pohvalite njihov trud više nego inače. Ne preskačite da napomenete kako je nešto urađeno dobro, kako je baš to značajno za celu porodicu. Dajte mu do znanja da na bilo koji način, ono samo, doprinosi celokupnoj situaciji. Uključite ga i u aktivnosti oko bebe, ali ne preterano, da ne bi shvatilo da je to obaveza. Dajte mu da u vašem prisustvu drži bebu i pomogne oko sitnih stvari – dodavanja peškira, pelene ili guranja kolica, ali uvek uz konstataciju kako je sjajno što ono to može i ume.

Ne podređujete sve isključivo bebi

Ostanite povezani i bliski sa svojim starijim detetom.Provedite što više kvalitetnog vremena nasamo svaki dan. Kada je u blizini još jedna odrasla osoba, pustite je da drži bebu dok se vi grlite ili mazite sa svojim starijim detetom. Kada sednete da nahranite bebu, pozovite svoju starije dete da vam čita, crta ili jednostavno pičajte sa njim. Gledajte da u svaku obavezu oko novorođenčeta uključite dete kao samostalnog i ravnopravnog člana porodice. Npr neka starije dete pokloni igračku bebi umesto vas 🙂

Ne ponašajte se da je vaše starije dete sada odrasla osoba

Ovo nije vreme da tražite od svog starijeg deteta da odraste, pogotovo ne preko noći. To što ste mu na svet doneli brata ili sestru, nikako ne znači da ono mora prestati da bude dete.
Možda ćete se susresti sa pitanjima da li i oni mogu da uzmu cuclu, flašicu ili ćebe iz kreveca.

Neće vas ništa koštati da mu te želje i ispunite, jer će svakako shvatiti da ga to ne stavlja na poziciju tek rođenog deteta. Regresija je sasvim normalna reakcija i na nju bi trebalo odreagovati mirno i bez kazne ili prekora. Imajte uvidu da je vaše starije dete upravo izgubilo ekskluzivno i stopostotno pravo na vas, pa stoga probajte da mu to i nadoknadite.

Starije dete i beba

Dajte detetu do znanja da je beba tu i zbog njega ili nje

Rivalstvo među braćom i sestrama je večno i svuda prisutno. Na kraju krajeva, braća i sestre se takmiče za ono za šta je zaista nepotrebno a to je vreme i pažnja roditelja. Zato je najvažnija stvar koju možete da uradite da umanjite rivalstvo među braćom i sestrama je da postignete to da svako dete zna da, bez obzira na to koliko njihov brat ili sestra dobija, uvek ima više nego dovoljno podjednake količine ljubavi za sve.

Objasnite im da je beba prvenstveno tu zapravo zbog njih, da ste rešili da mu obezbedite druga, partnera u igri. Da će im u budućnosti pomoći oko domaćih zadataka, braniti u opasnim situacijama ali i obrnuto. Dajte im do znanja da sve ono što mogu očekivati od brata ili sestre, prvo moraju dati sami. Time gradite odnos koji će u budućnosti biti pun poverenja i sigurnosti, što i jeste primarni cilj.

I za kraj, vodite računa o bezbednosti

Za svaki slučaj, nikada ne ostavljajte mališane bez nadzora sa bebom.

Ne može se očekivati da mališani kontrolišu te ljubomorne emocije, a ulozi su previsoki da bi rizikovali. Pažljivo nadgledajte. Ako primetite da postaje grubo ili da planira da je namerno ili nenamerno povredi, brzo udaljite bebu od njega. Ne kažnjavajte, jer time možete podstaći veći bes.

U ovim situacijama morate biti maksimalno pribrani i smireni. Umesto da galamite ili ga kažnjavate, objasnite da je beba suviše mala za igru ali da ste zato vi tu. Preusmerite eventualni bes i ljubomoru u zajedničku igru, dok ne porastu dovoljno da se igraju međusobno bez vas. Kupite im i neke igračke sa kojima će moći zajedno da se igraju, edukativne i društvene igračke, neka uživaju a i vi sa njima.

Autor: Biljana Jovanović

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog