Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Krštenje deteta

Kako da čin krštenja deteta bude veličanstveni događaj za celu porodicu

Verujemo da već znate da je krštenje deteta vrlo značajan događaj u životima mnogih hrišćanskih porodica, jer sa sobom nosi važnost svetog čina. Za ovu priliku koja je važna za celu porodicu, užu, a i širu familiju deteta, potrebno je ispratiti običaje i ponašati se u skladu sa njima.

U svetu hrišćanstva, sve je manje očuvanja duhovne tradicije kao i tradicionalnih obeležavanja važnih događaja u životima kako dece, tako i odraslih, pa je svečani čin krštenja detata jedna lepa prigoda da se običaji sačuvaju od zaborava.

Hajde da malo zavirimo u korice knjige koja govori o istoriji krštenja deteta

Najstariji običaji nam nalažu, mada to danas nije pravilo, da se dete krsti dok je još sasvim malo. To može biti u mesecima pre prvog rođendana ili baš na prvi rođendan.

Takođe, u teškim vremenima velikog siromaštva i nemanja lekova protiv raznih bolesti, a kada je stopa smrtnosti dece bila vrlo visoka, krstilo se samo nekoliko dana nakon rođenja bebe, kako bi se u crkvene knjige zapisalo postojanje rođendog deteta bez obzira na dužinu njegovog života.

Kada govorimo o krštenje odraslih, to je bilo manje uobičajeno, ali je svakako bilo primera kada se i to dešavalo.

A hajde da sada saznamo šta zapravo označava KRŠTENJE.

Prema biblijskom predanju krštenje deteta predstavlja pranje od praroditeljskog greha. Sveta Tajna krštenja je prva Sveta tajna uzimajući u obzir da ovim činom novorođenče postaje član crkve.

Za hrišćansku crkvu obred krštenja je jedini način da se uđe u crkvu Hristovu, označava umiranje starog čoveka i novo rođenje u Hristu. Krštenje se obavlja uranjanjem u vodu uz sveštenikovo izgovaranje rečenice „Krštava se čedo Božje u ime Oca i Sina i Svetoga duha”, a kum izgovara „Amin”.

Voda ima veliki značaj, a uranjanje predstavlja izraz očišćenja i pokajanja. Prema jerusalimskim spisima jednak je moralnom preporodu.

Izranjanje s druge strane ima simboliku bića ispunjenog milošću koje je očišćeno i sjedinjeno sa božanskim izvorom novog života.

Krštenje deteta i peškir za krštenje

Šta je potrebno uraditi pre organizovanja krštenja deteta

Poslednjih decenija na našim prostorima vrlo često se porodice odlučuju da organizuju prvi rođendan i krštenje istog dana što u slučaju oba događaja to daje dodatnu važnost i rođendanu i krštenju deteta.

Kada odlučite da krstite svoje dete, potrebno je da se o svemu dogovorite sa sveštenikom i upoznate sa pravilima koje vam on saopšti.

Šta treba da pripremite za čin krštenja deteta

Kao roditelj trebalo bi da ispoštujete post nedelju dana do krštenja i da se pričestite na dan krštenja. Takođe, potrebno je pripremiti krštenicu za kuma i sveću koju treba čuvati i posle krštenja. Sveću bi kum trebalo da uzme par dana pre krštenja i da je ukrasi.

Pored ovoga, bitno je pripremiti krsnicu, odnosno beli peškir u veličini jednog do jednog i po metra da se dete uvije nakon krštenja. Bela boja simbolizuje čednost, nevinost i bezgrešnost, koja po svim religioznim predanjima označava duhovnu i telesnu čistotu.

A nakon krštenja…

  • Voda u kojoj je dete kršteno se prosipa na mestu koje se ne gazi ili se izliva u kalem, ili pak u cveće u kući,
  • Pramen kose deteta koje sveštenik iseče tokom ceremonije, stavlja se u vosak i čuva se u domu kao uspomena na taj sveti dan,
  • Ukrašena sveća kuma čuva se u kući i
  • Peškir za krštenje takođe ostaje u kući gde živi dete i njegova porodica.

Kada se ceremonija krštenja završi, običaj je da se slavlje nastavi uz druženje, gozbu, ukusnu trpezu i veselje sa familijom i prijateljima.

Nemojte zaboraviti da je kršenje deteta sveti čin i da ga tako treba i posmatrati i da vi kao roditelji, kao i kum nosite odgovornost za kršteno dete. Uz neke osnovne upute sveštenika i poštovanjem protokola same ceremonije, ovo može biti predivan dan za celu porodicu sa zanačajem koji zaslužuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog