Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Igranje kockama obavezno za svako dete!

Igranje kockama obavezno za svako dete!

Zašto je igranje kockama toliko bitno za dete?

Pored jela, pića, ukrašavanja, čestitanja, radovanja Deda Mrazu, praznici su vreme kada je porodica na okupu i kada imamo više vremena da se igramo sa svojom decom. Ta igra može biti raznolika, a tu raznolikost nam mogu pružiti kockice, koje nam daju neverovatno veliku lepezu mogućnosti da se izrazimo pravljajući kuću, toranj, vozić … ma, šta god poželite, spisak je baš dugačak.

Neke kocke i kockice su jednostavne, pravljenje od drveta. Neke su plastične, veselih boja. Ali kakve god one bile, moćan su alat za učenje i razvijanje kreativnosti i motorike. Zanimljive su gotovo svim uzrastima dece, vole ih i devojčice i dečaci, a sa njima se može igrati i samostalno i u grupi.

A šta o igranju sa kockama kaže nauka?

Brojne studije sugerišu da kockice i kocke mogu pomoći deci da razviju:

  • motoričke sposobnosti, koordinaciju i matematičke veštine – Deca koja su vešta u igranju kockama obično postaju bolji u motorici i kordinaciji pokretima. Igra blokovima kacaka povezana je i sa matematičkim veštinama.
  • prostorno rezonovanje – Igranje kockama poboljšava prostorno rezonovanje. Znamo da postoje veze između osećaja za prostor i igre građenja. Deca koja su pokazala više interesovanja za izgradnju i izgradila sofisticiranije strukture, imaju bolje rezultate na standardizovanom testu prostorne inteligencije.
  • kognitivne veštine – Strukturisana igra blokova kocaka može poboljšati kognitivne veštine, tačnije kognitivnu fleksibilnost. Kognitivna fleksibilnost je sposobnost brzog preusmeravanja fokusa sa jednog relevantnog stimulusa na drugi.
  • jezičke veštine – Igranje kocaka i kockica za igru povezani su sa razvojem jezika. Na primer, postoje dokazi da vrlo mala deca u dobi 1,5-2,5 godine razvijaju bolje jezičke veštine kada se redovno igraju kockicama.
  • sposobnost kreativnog, divergentnog razmišljanja – Psiholozi prepoznaju dve glavne vrste problema. Konvergentne probleme/zadatke koji imaju samo jedno tačno rešenje. Divergentne probleme/zadatke i koji mogu da se reše na više načina. Budući da deca mogu da sastavljaju blokove kocaka na razne načine, igra kockama je divergentna igra. A divergentna igra može pripremiti decu za kreativno razmišljanje i bolje rešavanje divergentnih problema.
  • socijalnu inteligenciju – Kooperativna igra građenja kockicama i kockama pomaže deci da poboljšaju socijalne veštine. Istraživanja pokazuju da deca postaju socijalno pametnija kada rade na združenim građevinskim projektima.
  • inženjerske i graditeljske veštine – Građevinska igra pomaže deci da razviju inženjerske veštine. Lako je videti da igra građenja može da nauči decu dragocene lekcije o arhitekturi, inženjerstvu i graditeljstvu. Mali građevinari koji stvaraju svoje male strukture moraju se nositi sa istim zakonima fizike koji ograničavaju dizajn u izgradnji mostova, kuća, zgrada…

Lako je videti kako slaganje kocaka može stimulisati razvoj deteta, ali za druge veštine, očigledno je da deca treba da rade nešto više od jednostavnog pomeranja i ređanja kocaka gradeći smislene oblike.

Smatra se da deca imaju koristi kada grade i igraju se kockama, najbolje efekte imaju učeći uz pomoć izrade prema šablonu, uključeni u zajedničke projekte sa drugom decom i razgovarajući sa u toki igre sa drugima.

A kada se podsetimo početka ove priče o kockicama i kockama, setite se da su praznici pravo vreme da se još više igrate sa svojom decom, a upravo su kocke te koje tu vašu igru mogu učiniti još zabavnijom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog