Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Kako naučiti dete da vozi bicikl?

Kada učite svoje dete da vozi bicikl, morate mnogo toga da uzmete u obzir- od olakšavajućih okolnosti za dete, do savršenih uslova za vežbu. Nije stvar u tome da ih samo stavite na bicikl, a zatim ih ostavite da sami nauče i to bez muke. Neizbežno će biti mnogo pokušaja i grešaka i moraćete da pružite mnogo strpljenja i podrške.

Kada je pravo vreme za učenje vožnje bicikla

Ne postoji tačno određeno vreme potrebno da se nauči veština poput vožnje bicikla, jer je svako dete drugačije. Može potrajati od samo 45 minuta do nekoliko nedelja da naučite dete da vozi bicikl. Vreme učenja varira od deteta do deteta i zavisiće od njegovog uzrasta, prethodnog razvoja koordinacije ali i prethodnog korišćenja balans bicikla.

Učenje vožnje bicikla važan je posao za svako malo dete, a pomaganje da što jednostavnije nauče takođe može biti od velikog zadovoljstva za vas kao roditelja. Uspeh i radost koja sledi ćete svakako osetiti podjednako. Svako dete je, naravno, drugačije, ali kao opšte pravilo trebalo bi da bude spremno za učenje u dobu od četiri do šest godina. Naravno, hvatanje u koštac sa vožnjom bicikla zavisi od njihove mentalne zrelosti, kao i fizičkog razvoja, pa vodite računa da i ovo uzmete u obzir.

Kupovina bicikla

Kako pomoći detetu da nauči da vozi bicikl

Učenje vožnje je izazovan ali donosi mnogo zadovoljstva i za dete i za roditelje. Kada pomislite na sve buduće zajedničke vožnje zaista možete osetiti radost i sreću. U cilju da vam pomognemo u još jednom roditeljskom zadatku, sledi par saveta koji mogu biti od pomoći.

Izaberite bicikl odgovarajuće veličine.

Odabir odgovarajuće veličine bicikla za vaše dete je veoma važan. Nije dobra ideja kupiti bicikl koji je premali ili će ga sasvim sigurno brzo prerasti. Suviše mali može smetati pravilnom radu nogu ali i samom upravljanju. Isti slučaj je i sa prevelikim biciklom. Zamislite to kao kupovinu obuće, ako je tesna smetaće pravilno hodu, ako je prevelika rizik od pada je veći.

Kako odrediti veličinu bicikla?

Pomoću jednostavne metode brzo odredite idealnu veličinu za dete. Postavite dete na sedište bicikla, njegova stopala treba da dodiruju tlo dok su na sedištu sa ispravljenim nogama. I to je to!

Pravo mesto za učenje vožnje bicikla?

Čak i ako rešite da dete obučavate u svom sopstvenom dvorištu, to nikako ne znači da ne treba da preduzmete određene mere predostrožnosti. Poznavanje terena nije preduslov za sasvim bezbednu vožnju. Ukoliko rešite da baš vaše dvorište bude poligon, onda bi trebalo voditi računa o sledećim stvarima.

  • Izaberite ravnu i glatku površinu, kao što je asfalt ili beton
  • Trava nije dobra podloga, jer čak i meka, nisko pokošena trava može biti teška za okretanje pedala i upravljanje točkovima
  • Izbegavajte uzbrdice, nizbrdice ili bilo kakve nagibe i neravnine

Bezbednost pre svega

Čak i kada nauče da voze bajs, trebalo bi da preduzmete mere predostrožnosti i pazite na svoje dete. Ako prilaz dvorištu nije zatvoren ili ograđen, trebalo bi da pazite da vaša deca ne izađu na put. Uverite se da svi članovi porodice znaju da vežbate kako biste izbegli nesreće sa automobilima koji se uparkiravaju ili koriste dvorište kao parking ili prilaz garaži.

Mali vozači su često nisko u mrtvom uglu vozila za vožnju unazad, pa ih držite podalje od automobila čak i u svom dvorištu. Vodite računa o kućnim ljubimcima. Psima je posebno interesantno da trče za decom. Iz njihovog bezazlenog nagona za igrom, rizikujete padove ili povrede i deteta ali i svojih ljubimaca.

Balans bicikla

Koordinacija, balans i ravnoteža pri učenju vožnje bajsa

Koordinacija i ravnoteža su od ključne važnosti. Kada počnete da učite svog mališana kako da vozi bicikl, prva stvar koju treba da uradite je da mu pomognete da uspostavi svoju koordinaciju i ravnotežu. Okretanje pedala dolazi nakon toga. U stvari, potpuno uklanjanje pedala za početak može pomoći vašem detetu da se koncentriše na balansiranje. Balans bicikli su odličan način da se deca naviknu na ideju da voze bicikl, tako da imaju dovoljno samopouzdanja kada dođe vreme za to da sednu na pravi bicikl, poput vašeg.

Roditelji oprez – vaš preteran strah i briga neće pomoći!

Naravno da svaki roditelj voli i brine. Sama pomisao na pad i eventualne povrede boli. Ono što je bitno kod učenja vožnje bicikla je da naučite da pustite svoje dete. Kao brižan roditelj, realna situacija je da čvrsto držite detetov bicikl dok pokušava da uči, ali morate biti spremni da im date malo slobode.

Puštajte ga postepeno, ali budite sigurni da ste i dalje u poziciji da uhvatite svoje dete ako vam izgleda kao da bi moglo da padne. Držite ruke ispod pazuha umesto da se držite za bicikl.

Ne preterujte u očekivanjima i bez pritiska molim!

Oprez pri presiji da „mora“ da nauči sad i odmah. Naravno da ništa ne mora i da će mu ovaj pritisak biti samo dodatna otežavajuća okolnost. Možda mislite da samo ohrabrujete, ali ne pokušavajte da previše gurate svoje dete kada pokušava da se uhvati u koštac sa vožnjom bicikla.

Obavezno dajte svom detetu slobodu da uči tempom koji mu odgovara. Iznad svega, neka bude zabavno – najgora stvar koju možete da uradite je da ga grdite, kritikujete ili napominjete kako je neko drugi naučio to lako a ono, eto, nije sposobno. Takve reči ukazuju da samo vi niste sposobni da budete strpljivi.

Nabavite zaštitnu opremu

Razumno je pripremiti se za one udarce i ogrebotine koje tako često dolaze sa učenjem vožnje bicikla. Svi smo mi kao deca nosili modrice i kraste na laktovima i kolenima kao posledicu vožnje bicikla. Da bi sprečili eventualne povrede ili ih smanjili na minimum, moraćete da izaberete odgovarajuću zaštitinu opremu.

Kaciga za glavu je prva na spisku opreme, i ona treba da lepo i pravilno stoji na detetovoj glavi. Rukavice i štitnici za laktove i kolena takođe mogu pružiti dragocenu zaštitu u slučaju pada.

Neka učenje bude igra

Učenje vašeg deteta da vozi bajs dolazi sa prilično velikim brojem prepreka za obe strane. Pristupite tome kao kvalitetno provedenom vremenu sa detetom, pre svega. Takođe, trebalo bi da budete naoružani strpljenjem i smirenošću.

Najvažniji deo procesa je strpljenje. Pustite dete da uči sopstvenim tempom umesto da ga terate ili gurate kada nije spremno. Previše pritiska učiniće ovo iskustvo stresnim, a ne zabavnim procesom kakav bi trebalo da bude.

Imajte na umu da učenje dece da voze bajs je uspomena koju ćete i vi i vaše dete pamtiti zauvek. Ne postoji osoba na ovom svetu koja se ne seća svog prvog iskustva sa tim. Zato, neka to bude zabavno iskustvo i lepo sećanje.

Autor: Biljana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog