Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Montessori metoda – šta je to i kako je stvorena?

Montessori metoda - šta je to i kako je stvorena

Hmmm, Mentossori metoda?

Montessori metoda je obrazovni sistem koji uključuje decu u predškolskom i školskom uzrastu. Njegova preteča bila je Marija Montesori, italijanska doktorka koja je proučavala ponašanje i veštine dece iz različitih društvenih slojeva u smislu obrazovanja. Njeno istraživanje potvrdilo je tezu da deca oslobađaju kreativnost kada nisu ograničena nametnutim obrazovnim okvirom. Na osnovu ovih zapažanja, lekar je razvio pedagoške principe koji su omogućili prilagođavanje obrazovnih metoda sposobnostima dece, podržavajući sveobuhvatan razvoj u svim sferama života.

Ova metoda dokazuje da je svako dete sposobno da razvije socijalne, emocionalne i fizičke sposobnosti. Kada koriste ovaj kurikulum, deca uživaju ne samo igrajući se već i učeći, stičući samopoštovanje i sigurnost.

Nekome ko nije upoznat sa ovim obrazovnim sistemom može se činiti da Montessori metoda neće pružiti isti nivo razvoja i znanja kao u tradicionalnom načinu predavanja. To nije tačno, što dokazuje sve veći broj ustanova koje nude obrazovanje prema Montessori pretpostavkama, a interesovanje za to još uvek raste. Na časovima ili u grupama deca uče o svetu koristeći se svih pet čula, a ne samo slušajući, gledajući ili čitajući.

Prema sopstvenom planu, oni uče šta žele u ovom trenutku, birajući između stotina mogućnosti. U određenom smislu, oni sami određuju pravac svog razvoja, ali što je najvažnije, proces učenja postaje zadovoljavajući za njih. Oni mogu pojedinačno ili u grupi da preduzimaju aktivnosti koje žele, jer je učenje pre svega proces otkrivanja sveta, podržan koncentracijom i samodisciplinom.

Pretpostavke pedagogije Marije Montesori:

 • razvoj nezavisnosti i samopouzdanja,
 • razvijanje poštovanja ne samo prema redu već i prema poslu,
 • delujući u ljubavi prema tišini tokom individualnih i grupnih zadataka,
 • postizanje dugotrajne koncentracije tokom izvršavanja zadatka,
 • samokontrola koja vam omogućava da razvijete stavove poslušnosti,
 • izvođenje dela bez osamostaljivanja od nagrada,
 • razvijanje stavova o uzajamnoj pomoći bez manifestacija takmičenja,
 • sticanje poštovanja za rad drugih ljudi,
 • razvoj veština saradnje i individualnih talenata.

Zadaci Montesori metode su prvenstveno učenje kroz rad, koje je usmereno na pomoć deci da steknu znanje i steknu praktične veštine kroz svoju aktivnost. Zahvaljujući tome postižu veću samostalnost izborom mesta, vrste igre, kao i vremena i oblika rada. Tokom individualnih ili grupnih zadataka deca vežbaju koncentraciju, kao i upornost i tačnost u određenim aktivnostima, a časovi tišine podučavaju samokontroli.

Edukativne igračke za bebe koje morate pogledati

Tokom razvoja kroz ovu metodu, deca odabrana u starosne grupe imaju priliku da razmene iskustva i veštine, što produbljuje njihove individualne mogućnosti učenja i uzajamno poštovanje. Tokom obrazovanja, odrasli se ponašaju kao posmatrači koji mogu uočiti sve prepreke razvoju dok pružaju podršku.

Montessori metoda – izbor posla

Montessori obrazovanje omogućava deci da razviju individualne mogućnosti učenja. U tu svrhu treba da vodite računa o pripremljenom okruženju koje će vam omogućiti slobodan rad sa odabranim materijalima. Garantovaće pravilan razvoj koncentracije i samodiscipline, a takođe ima pozitivan efekat na rad sopstvenim tempom da biste podržali razvoj, a ne ga sprečavali.

Pozitivno okruženje karakteriše:

 • red, jednostavnost, pristupačnost i lepota,
 • sloboda rada, koja omogućava deci da biraju oblike rada, kao i materijale, vreme i mesto rada,
 • garancija materijala koji podržavaju otkrivanje sveta i omogućavaju razvoj veština,
 • mešovite starosne grupe (deca od 3 godine) za lakše učenje i razvijanje sposobnosti za život u društvu.

Marija Montesori, tokom mnogih godina posmatranja i istraživanja, primetila je da se deca mogu podeliti prema starosti i prilagoditi im odgovarajući materijal kako bi se podstakao razvoj svim čulima.

Igračke u duhu Montessorija

Igračke koje podržavaju razvoj obrazovne metode Marije Montesori imaju jednostavnu strukturu i ne previše preterane boje da bi se usredsredili na ono što je važno bez nepotrebnih ometanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog