Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Oprema za bebe – šta je zaista potrebno imati?

Kada očekujete prinovu ili se jako blizu primakao dan kada će se u vaš dom useliti još jedan mali a veliki član, osećate sve veću uzbuđenost ali i napetost. Da li ću se snaći, da li je sve ovo dovoljno, da li mi treba još neka oprema za bebe? Ova i još mnoga pitanja će vas vrlo verovatno opsedati. U nadi da ćemo vam makar malo pripomoći, pripremili smo jedan vodič kroz koji ćete saznati šta vam je za prvu ruku, neophodno od opreme za bebe.

Neophodna oprema za bebe

Oprema za bebe podrazumeva krevetac

Bebe u prvim mesecima života spavaju većinu vremena i ono što je logično je da za miran san, koji im donosi napredak i pravilan razvoj, moraju imati sopstveno mesto, odnosno svoj krevetac. Ukoliko nemate starije dece ili nemate nikoga da vam isti ustupi na korišćenje, morate uzeti u obzir kupovinu kreveca. Koji krevetac je dobar? Postoje li razlike? Zar je bitno kakav je i od čega?

Koji krevetac je najbolji?

Iako se u današnje vreme mnogo više polaže na estetiku, u suštini je prvenstveno bitno da sve oko samog kreveca bude  funkcionalno i bezbedno. Kao prvo, morate obezbediti dobro mesto, ne blizu prozora, vrata, zavesa ili bilo čega što deca mogu dohvatiti čim se u njemu i usprave, jer taj dan verujete, će jako brzo da dođe.

Pogledajte cene drvenih krevetaca

Kada ste odlučili koje mesto je najbolje, vreme je da se pozabavite i samim krevecem. U najboljem slučaju, krevetac bi trebao biti od drveta. Drvo je sasvim prirodan materijal i za razliku od drugih materijala, nije nimalo štetan za novorođenče. Ukoliko ipak ne kupujete nov krevetac i nemate opciju da birate od čega će biti napravljen jer ga pozajmljujete, onda morate obratiti pažnju na dušek.

Dušek za krevetac

Novi kreveci uglavnom ne dolaze u sklopu sa dušekom, a ako koristite polovan, trebalo bi da razmislite o kupovini bar novog dušeka. Nov, čvrst i hipoalregen dušek je dobra potpora za pravilan rast i razvoj, a ujedno ćete izbeći rizik od kožnih iritacija i alergija prouzrokovanih dugim nekorišćenjem polovnog ili pak nedovoljnom higijenom istog.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini dušeka za krevetac?

Bitno je da dušek bude iste veličine kao krevetac i da ne postoji rizik od zapadanja ili zaglavljivanja dečijih ekstremiteta u toku aktivnog boravka u krevecu ili u snu. Takođe, preveliki razmaci između kreveca i dušeka, mogu dovesti do ekstremno opasnih slučajeva – poput gušenja.

Nakon dušeka, potrebno je kupiti i posteljinu, po mogućstvu od pamuka koji prija koži i može se prati na visokim temperaturama.

Od opreme za bebe smo nabavili krevetac i sve za njega. Šta je sledeće na spisku za kupovinu?

Kada neko pomene opremu za bebe, prva asocijacija su nam uglavnom flašice i pelene. Ali, bebi je i više nego nama, pored sredstava za higijenu i hranjenje, potrebna i odeća.

Odeća za bebe uglavnom je klasifikovana i organizovana prema uzrastu, pa tako i ako nekom želite da poklonite neki komad, a da pri tom ne znate koliko je beba zapravo velika, to možete jednostavno odrediti prema mesecima starosti. Sva odeća je u večini slučajeva podeljena u kategorije od 3, 6, 9 i 12 meseci. Ako birate odeću za svoju bebu, onda prema tačnim veličinama možete skoro stopostotno izabrati odgovarajuću odeću.

Koja veličina je za koji uzrast?

Imajte u vidu da ne rastu i ne napreduju sve bebe istom brzinom, pa se tako veličine po uzrastu mnogu znatno razlikovati na svakoj bebi posebno. Neke bebe mogu komotno i odmah po rođenju stati u odela koja su predviđena za stariji uzrast, ali to je teško predvideti, tako da ako kupujete na poklon, gledajte da izaberete po preporuci, odnosno odelo malo veće veličine – za svaki slučaj.

Takođe, ukoliko pripremate opremu za svoju bebu, obezbedite nekoliko komada iz kolekcije za svaki uzrast, da biste obezbedili sve pre nego što vam i zaista zatreba, a da ne dođete u situaciju da je vašoj bebi sve tesno – one zaista brzo rastu u šta ćete se i sami uveriti.

Odeća za bebe

Savet za kupovinu odeće za bebe

Prvenstveno razmislite pre kupovine o udobnosti i praktičnosti. Potražite meku, udobnu i izdržljivu odeću. Izaberite dobro napravljene komade koji će izdržati česta pranja i peglanja. Takođe, izbegavajte odeću koja ima viseće uzice, ukrase, mašnice, rese i trake, jer one mogu predstavljati direktnu opasnost od gušenja.

Šta je potrebno bebi od odela?

Ako pitate bilo koju mamu šta je najpraktičnije i najneophodnije od odela za bebe, odgovor će uglavnom biti isti – bodi. Ovaj jednostavan komad je zaista i više nego funkcionalan i koristan. Bodiji mogu biti sa kratkim ili dužim rukavima, navlače se preko glave i imaju kopčanje između nogica koje je i više nego praktično. Menjanje pelena će biti duplo lakši proces, jer zahteva samo otkopčavanje i zakopčavanje istog,  a u toku spavanja bićete sigurni da je stomak vaše bebe zaštićen i pokriven.

Ako kupujete bodi, gledajte da on ima i kopčanje na ramenima, odnosno mogućnost širenja gornjeg dela za što lakše skidanje preko dečije glave. Za početak biće vam dovoljno nekoliko komada ovog najboljeg odela za bebe, ali uklapajte da imate bar po 3 sa različitom dužinom rukava.

Pantalonice i dukserice za kompletan bebin stajling

Kao i kod bodija, funkcionalnost neka vam bude u prvom planu. Lepo je videti sve one slike sa bebama obučenim u raskošne haljinice ili minijaturna maturska odela. U stvarnosti, trebaće vam sve osim toga.

Birajte opet pamučnu ili toplu mekanu garderobu, sa što manje ukrasa, glomaznih i oštrih rajsfešlusa ili komade koji se teško oblače i skidaju. Šta god da izaberete, koristite nežan deterdžent za veš pogodan  i predviđen za bebe, da biste sprečili iritaciju kože koja može biti prouzrokovana preagresivnim hemikalijama ili parfemima.

Šta nam je još preostalo od opreme za bebe?

Kapice i čarapice su takođe nezobilazni deo opreme za bebe. Kapice birajte u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih prilika, a u prvim danima i više nego dobro služe obične pamučne kapice, koje ujedno štite i mekane uši od zavrtanja tokom spavanja.

U ovom vodiču smo izostavili podrazumevane stvari poput peškira, flašica za dohranu i vodu, sredstava za higijenu – šampona, kupki, sapuna, krema za negu kože ali i neizostavnih pelena. Što nikako ne znači da vam te stvari takođe nisu neophodne. Možete ih slobodno dodati na svoj spisak neophodne opreme za bebe a koji će svako biti sve duži kako vreme bude prolazilo a vaša beba bude rasla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog