Dostava je 240 dinara, za iznos iznad 3999 je besplatna.
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Prvo Šišanje Bebe

Neću da se šišam! 5 trikova za uspešan odlazak kod frizera

Prvo šišanje bebe koje pođe po zlu i u plaču osigurava da svako naredno bude stresno za dete. Zašto je to tako? Iako većina ljudi uživa da im neko radi oko kose, i zadovljstvo nalazi u svakom segmentu odlaska kod frizera, za decu može biti prava noćna mora. Strah od nepoznatog, strah od oštrih predmeta poput makaza, strah od zvuka mašinice za šišanje, sve to zajedno znači samo jedno- neću kod frizera!

Ne postoji određena starost koja se preporučuje za prvu frizuru, ona može biti u proseku između 6 meseci i 2 godine. Neka deca se rađaju sa puno kose i mogu biti spremni za šišanje već nakon mesec ili dva, dok neki roditelji odlučuju da šišanje odlože do punih godinu dana.

Ako imate malo dete, a još niste iskusili uzbuđenje  ili traume prvog šišanja, ne brinite, sastavili smo spisak od nekoliko saveta koji će vam pomoći da olakšate i sebi i detetu.

Prvo šišanje bebe

1. Savladavanje straha na sopstvenom primeru

Deca uglavnom prvo šišanje i odlazak kod frizera poistovećuju sa eventualnim povredama, čupanjem kose i posekotinama. Iako vi kao roditelj i odrasla osoba znate da šišanje nikako ne znači to, vaše dete koje tek upoznaje svet oko sebe ne zna.

Kao prvo, dajte sve od sebe da izbegnete bilo kakvo katastrofalno, pogrešno tumačenje koristeći reč šišanje. Možete ga odvesti da pokažete na svom primeru ili primeru drugih, ali nikako ne potencirajte da odmah nakon toga budu i sami ošišani. Dajte im prostora da u glavi poslože iskustvo koje su videli i doživeli.

Možete početi da ih pripremate za buduće posete salonu tako što ćete ih povesti sa sobom kad god morate da stilizujete kosu. Ovo takođe funkcioniše ako imate stariju decu. Mala deca oponašaju tako da će gledanjem starijeg brata ili sestre poželeti da budu veliki i hrabri kao oni.

2. Uklonite sumnju i stah na tuđem primeru

Mališani nisu veliki ljubitelji iznenađenja osim ako ona ne uključuju sladoled, novu igračku ili igranje sa drugarima u parku. Dakle, kako se približava vreme prve posete frizerskom salonu, potražite na internetu neke video snimke drugih mališana koji takođe sređuju svoju frizuru. Pre puštanja snimaka uverite se da ste svaki odgledali do kraja, da ne bi nekim iznenadnim preokretom u videu dodatno prestravili dete.

Takođe može pmoći ako u salon dođete malo ranije pre zakazanog termina, kako bi vaše dete moglo da vidi druge ljude kako se šišaju. Videti druge ljude u istoj situaciji pomoći će vašem detetu da se uveri da oni izlaze zdravi i čitavi iz frizerskog salona.

Obavezno zakažite šišanje kada je dete naspavano i sito,  a ne gladno i pospano. Izbegavajte doba dana kada su i bez dodatnih obaveza razdražljivi odnosno kada im je vreme za dremanje ili obrok.

Šišanje beba

3. Igrajte se frizerskog salona kod kuće

I dalje važi pravilo da deca najbolje uče i pamte kroz igru. Pa zašto im ne bi i ovu situaciju dočarali baš na taj način – igranjem sa njima. Naravite imitaciju sopstvenog frizerskog salona u kući. Pripremite četke, češljeve, bocu za vodu sa raspršivačem, čarobni ogrtač i makazice. Poželjno je da to budu makaze za igru a ne prave, kako bi ih mogli bez straha ustupiti i malom frizeru. Ako nemate ili ne možete da nabavite ovakve makaze, poslužite se starim trikom – koristite kažiprst i srednji prst.

Na kraju, smenjujte se u ulogama, budite za početak frizer a onda sedite na mesto i uživajte u imaginarom šišanju. Ovo daje vašem mališanu priliku da pregleda, upozna i dodirne predmete koje će videti u pravom frizerskom salonu, ali u udobnosti svog doma, što će mu olakšati sve naredne odlaske na šišanje.

4. Ponesite omiljene rekvizite na šišanje

Ako vaše dete ima miljenu stvar, poput plišanog ćebeta ili mekog medveda sa kojim voli da se grli i spava, ponesite ga sa sobom. Ovi  njihovi lični utešni predmeti imaju za cilj da vašem detetu daju sigurnost i umire strahove.

Ponekad ćete iskusiti situacije kada nikakve igračke ne mogu zadržati vaše dete mirno i bez suza, jer ono ipak, najviše poverenja ima u vas. Dakle, pitajte frizera da li je moguće da ga držite dok se šiša kako bi se osećalo opuštenije i smirenije.

5. Nagradite i pohvalite, bez obzira kako je šišanje proteklo

Uradite nešto zabavno i što vaše dete voli,  nakon posete salonu. To može biti  odlazak na sladoled, igranje u parku, kupovina igračke  ili druga aktivnost u kojoj vaše dete uživa. Pogledajte se sa njima u ogledalo i recite im kako fantastično izgleda njihova nova frizura.

Ostanite pozitivni i predstavite sve u najboljem mogućem svetlu, čak i ako je šišanje bilo zaliveno suzama.

Autor: Biljana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog