Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Razvoj čula vida, dodira i sluha mališana

KAKO PODRŽATI RAZVOJ ČULA VIDA POMOĆU IGRAČAKA?

Kao i kod većine učenja u ranom detinjstvu, najbolji rezultati se postižu aktivnom igrom. Vredno je znati da stimulacija vida ima pozitivan uticaj ne samo na sam vid, već i na razvoj mozga beba.

U prvim nedeljama detetovog života birajte igračke u kontrastnim bojama: crnu, crvenu i belu, koje prikazuju jednostavne geometrijske oblike, koje će u ovoj fazi biti najzanimljivije za vaše dete. Ostavite pastelne i složenije šare za kasnije.

Igračke  su savršene za prve igre, zahvaljujući kontrastnim bojama, jednostavnim, geometrijskim oblicima i dodatnim intrigantnim elementima za dete – poput škripe, zveckanja ili sigurnih ogledala, u kojima dete može da posmatra svoj odraz i promenu izraza lica.

Čitava kolekcija senzorskih igračaka, svojim kontrastnim bojama, podstiče osećaj vida kod novorođenčeta i bebe, osim toga, poseduje sigurna ogledala u kojima dete može videti svoje lice i promenu izraza lica. Još nije svestan da je to njegov odraz. Tako se igra sa svojim „prijateljem“.

OSEĆAJ DODIRA – KAKO PODRŽATI DETETOV RAZVOJ KROZ DODIR OD PRVIH TRENUTAKA?

Dodir igra izuzetno važnu ulogu u emocionalnom i fizičkom razvoju deteta. Zahvaljujući osećaju dodira, dete upoznaje svet i gradi odnose sa drugima na osnovu bliskosti i sigurnosti. Savetujemo kako da podržimo detetov razvoj u ovoj oblasti.

Zabavite se uz različite teksture

Za prve igre uglavnom koristimo igračke koje mališanu pružaju vizuelne stimulanse. Sledeće igračke mogu, pa čak i treba da stimulišu više čula istovremeno. U četvrtom mesecu života, kada bebe počnu da se dodiruju i pokušavaju da hvataju predmete, vredi ih upoznati sa različitim teksturama i materijalima od kojih su napravljeni.

Mekana, otvorena knjiga je igračka koja savršeno podstiče osećaj dodira. Pojedinačni elementi napravljeni su od materijala različite teksture: glatke i hrapave, šuškave i lepršave, a takođe sadrži ogledalo u kojem će mališani moći da primete svoj odraz. . Knjiga takođe sadrži odvojive elemente, zahvaljujući kojima dete vežba motoričke sposobnosti ruku, a njene kontrastne boje privući će pažnju čak nekoliko nedelja starog mališana.

Još jedna igračka, koja takođe pozitivno utiče na razvoj osećaja dodira, predstavlja kontrastni privezak za dečija kolica ili auto sedište. Dete koje zanimaju pomerajući elementi željno posegne prema njima i pokuša se igrat. Igračka krije mnoga iznenađenja koja će sigurno zadržati vašu bebu duže vreme. Sadrži elemente zvona, zveketa i šuštanja, fleksibilne zube i sigurno ogledalo.

SLUŠNI SMISAO – KAKO MOŽETE KROZ IGRU PODRŽATI RAZVOJ SLUHA VAŠEG DETETA?

Mamin i tatin glas

Mala deca vole da slušaju glas roditelja. Čak i novorođenče može početi da sluša prve jednostavne rime. Takođe možete da pevate pesme, imitirajte zvukove životinja ili se igrajte sa bebom ponavljajući zvukove koje stvara.

Igračke sa zveckanjem

Deca  vole zvukove zveckanja. Na početku, međutim, dete ne može sam da se uhvati i igra sa igračkom, tako da je podrška roditelja ovde od suštinskog značaja. Za prve igre meke, plišane igračke sa zveckanjem u kontrastnoj beloj, crvenoj i crnoj boji koje beba prvo vidi biće savršene. Zahvaljujući tome, dok se igrate, stimulisaćete  ne samo sluh, već i vid.

Igračke sa muzičkom kutijom

Igračke sa muzičkom kutijom takođe podstiču detetov sluh. Važno je da ti zvukovi nisu preglasni. Deci je lakše da se smire i lakše će zaspati uz prijatnu melodiju.

Za novorođenče možete odabrati vrtešku sa muzičkom kutijom na navijanje ili baterije, koja će svojom melodijom pozitivno uticati na razvoj čula i podstaći osećaj deteta svojim kontrastnim bojama. Vremenom, kada počne da pruža ruke prema njoj i pokušava da zgrabi pokretne delove, to će takođe imati pozitivan uticaj na njegov motorički razvoj. Igračke se lako odvajaju od vrteške i daju ih znatiželjnom mališanu da se sam igra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog