Dostava je 240 dinara, za iznos iznad 3999 je besplatna.
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Senzorna igra za bebe

Senzorna igra za bebe

Senzorna igra za bebe: Koristan Vodič

Senzorna igra sa bebom je jako korisna, ali da krenemo od početka…

Od trenutka kada se bebe rode, one konstatno upijaju svet oko sebe. Vaše novorođenće može da gleda u vaše oči i da razgleda po sobi, oseti otkucaje vašeg srca i toplinu vaše kože prilikom kontakta kože na kožu, čuje vaš glas dok mu pevate uspavanke, uživa u ukusu svežeg mleka, stavi svoje male palčeve i pesnice u svoja usta, i razlikuje vaš miris od svih ostalih. Iako možda u početku to ne primećujemo, ovo su prvi koraci ka senzornom razvoju naše bebe. Imajući to na umu, važno je zapamtiti da senzorna igra našim mališanima prirodno sledi, a sve što im je potrebno je naša podrška i ohrabrivanje kako bi iskoristili sve njene benefite!

Kada je moja beba spremna za senzornu igru?

Zaista, vaša beba je spremna za senzornu igru kod kuće već od samog početka. Kao roditelji, razumemo da je briga za osnovne potrebe vaše bebe vremenski veoma zahtevna, ali možete lako stimulisati njihova čula kroz svakodnevne aktivnosti. To se može obaviti dok ih hranite, menjate im pelene, ili čak i pre spavanja. Na primer, vaše novorođenče prepoznaje vaš glas i miris, i to ih instinktivno privlači. Vaša beba voli da vas čuje kako govorite i voli da ste joj blizu, što čini čuda za razvoj njenog mozga.

Kako da počnem?

Sada kada znate kada da započnete senzornu igru, morate znati kako to da uradite! Najbolji način za uvođenje senzorne igre sa vašim novorođenčetom je pružanje podsticajnih prilika u vašem svakodnevnom životu! Ne brinite o stvaranju određenog vremena za igru sa vašom bebom svakog dana. Dok menjate bebinu pelenu, možete da stimulišete njeno čulo vida, osećanja i čulo sluha opisujući ono što radite i identifikujući njene emocije. Možete i da opišete ono što možda oseća, poput vlažnosti i hladnoće (ili topline!) vlažnih maramica, i razgovarate o različitim teksturama pelena i maramica.

Možda zvuči blesavo, ali ove uobičajene interakcije i mali razgovori zaista pomažu u njihovom jezičkom razvoju i veštinama komunikacije! Nastavite da ćaskate sa svojim mališanom tokom celog dana. Možete razgovarati o tome šta radite, bilo da je to šetnja po kući, pranje posuđa, penjanje stepenicama, češljanje kose ili pripremanje večere. Ako primetite da je vaša beba posebno zainteresovana za nešto, pričajte joj o tome i stavite akcenat na njeno interesovanje. Mnogo je verovatnije da će naučiti nešto od vas ako je zaista uzbuđena.

Takođe, vreme koje provode na svom stomačiću je snažan izvor igre senzorne stimulacije. Tokom ove aktivnosti, bebe mogu da istražuju dodirom, kao i da uspostavljaju vezu između predmeta i ljudi koje vide i zvukova koje proizvode. Držanje igračke ispred bebe dok se igra na stomaku koristan je način privlačenja njene pažnje. To će podstaći vašu bebu da podigne glavu i posegne za igračkom. Raspoređivanje igračaka u krug oko vaše bebe takođe promoviše posezanje u mnogo različitih pravaca.

Pored toga, uključivanje svetla i zvukova tokom ležanja na stomaku stimulisaće senzorni razvoj vašeg deteta! Naše muzičke igračke na povlačenje predstavljaju odličan način za to. Ova igračka peva slatke uspavanke i omogućava bebi da proširi svoj srednji deo kako bi promovisala povlačenje i igranje. Takođe, naša Bubamara uključuje ogledalo za igru, dve zvečke i dve glodalice za pomoć u senzornom razvoju, a on se lako može postaviti na sedište u automobilu ili kolicima za mame ,,u pokretu’’. Postoje i razne podloge za igru i gimnastike za bebe koje će stimulisati njihova čula pametnim načinom učenja i igre!

Ovo je samo nekoliko ideja i predloga za započinjanje kada je u pitanju senzorna igra za bebe. U stvarnosti postoje stotine različitih senzornih aktivnosti za bebe koje možete raditi zajedno! Bez obzira na to kako odlučite da angažujete čula svog mališana, senzorna igra u njihovim ranim godinama zaista je dragoceno vreme učenja, otkrivanja i rasta. Obavezno se zabavite!

Vaš Poklonko Bebić

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog