Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Slagalice za decu

Slagalice za decu su klasična, neprevaziđena igračka. Ako se prisetimo svog detinjstva, verovatno ćemo se setiti igranja sa nekom vrstom slagalice. Da li su to slagalice od papira, drveta, plastike, pravljene kao zagonetke, memorijske igre ili klasične puzzle, moramo priznati da bi se i sad vrlo rado igrali ili igramo njima.

Šta donosi zadovoljstvo pri slaganju delova u jednu celinu? Osećaj zadovoljstva pri činjenici da smo uspeli sklopiti i taj poslednji preostali deo, predstavlja posebnu nagradu za svakoga. Slagalice su zamišljene kao prave mozgalice i postoji više razloga zašto bi svako dete trebalo da se igra sa njima.

Slagalice razvijaju sposobnost za rešavanje problema

Iako se par kockica ili drugih geometrijskih predmeta mogu činiti kao mnogo jednostavna igračka za vaše dete, verujte da nije. Svaka slagalica prilagođena je posebnom uzrastu . Kretanje od najjednostavnijih oblika omogućava detetu da postepeno proširuje svoje kapacitete za rešavanje problema. Mala deca moraju da koriste svoju maštu i veštine rešavanja problema da bi utvrdila koji deo slagalice ide na koje mesto, a zatim vežbaju mišiće prstiju i ruke kako bi ga postavili na pravo mesto.

Za mlađi uzrast može biti najprikladnija Slagalica umetaljka životinje Dede

Slagalice za decu životinje Dede

Razvoj logike, razmišljanja ali i strpljenja

Korak po korak, deo po deo, pa sve do kraja. Ovako se slagalica završava i pomaže deci da nauče kako da prate uputstva, da ustraju i imaju strpljenja dok  sklapaju. Različite boje, oblici, različite strane i ivice, zahtevaju malo više truda od običnog slaganja. Pri pakovanju ovakvih slagalica deca moraju da uzmu u obzir mnogo osobina jednog dela ali i da sagledaju celokupnu sliku. Za ovaj vid igre i nešto napredniji uzrast, potreban je prilično visok nivo razumevanja, logike, imaginacije ali i planiranja.

Pored toga, predmet slagalice se može koristiti i za razvoj kognitivnih veština – redosled slova, redosled brojeva, oblici i boje su sve popularne teme slagalice i pomoći će vašem detetu da razume ove koncepte na zabavan i interaktivan način.

Za ovu vrstu igre, biće savršena Denis slagalica Azbuka koja učenje slova čini zabavnim i lakim. Ovo je velika podna slagalica koja pomaže i u prepoznavanju oblika, pojmova i direktno utiče na učenje čitanja. Slaganjem se prvo uče obici i izgled slova, zatim prepoznavanje različitih slova, raumevanja niza slova i prepoznavanje reči.

Drvena slagalica za decu

Učimo zajedno uz slagalice

Slagalice su odlične za timski rad. Iako se njihova primena prepoznaje kao igra za jednu osobu, slagalica može biti idealan način da se još neko uključi u igru sa detetom. Ako se u slaganju delova, uključe roditelji, u zavisnosti od tipa slagalice, njihovo prisustvo može doprineti još većoj efikasnosti učenja.

Ako su to slagalice sa slovima, deca uz pomoć roditelja mogu učiti i izgovaranje i čitanje. Ako se odlučite za slagalicu u kojoj su tema životinje, jako je puno tema o kojima se u toku slaganja može učiti. Od toga koja je životinja, gde živi, čime se hrani, da li je domaća ili divlja…

Ti okom – ruka skokom

Koordinacija oko – ruka je veza koju koristite svakodnevno, od rođenja do danas. Ovi pokreti uče se u najranijem periodu i to mnogo pre učenja čitanja i prepozavanja slova. Uspostavljanje veze između oka i ruke je jedan od glavnih ciljeva kompletiranja slagalice, oko i mozak prepoznaju deo a ruka ga umserava na mesto. Iako se ova veština zanemaruje i obično prepoznaje kao nešto što se podrazumeva, za decu ona je jako, jako bitna. Ponavljanje pokreta iznova i opet, dok ne vidi šta mu odgovara i koji deo gde ide, je ogromna vežba za nešto čime će se služiti ceo život.

Slagalice za decu

Razvoj fine motorike

Kao i koordinacija oko-ruka, fina motorika je veoma važna u svakodnevnom životu svake osobe. Njeno savladavanje u ranoj fazi pomoći će deci u velikom broju aktivnosti od crtanja do pisanja rukom, korištenja razlčitih mašina i uređaja,  rada na tabletu ali i najobičnijeg podizanja olovke sa stola. Na osnovu vrste slagalice, od dece se traži da pomeraju velike i male delove, okreću ih i prevrću i čine da se svi njeni delovi uklapaju u jednu savršenu celinu. Sve ove naizgled beznačajne aktivnosti pomažu u izgradnji fine motorike.

Gde da kupim slagalice za decu?

Ko bi rekao da ovako jednostavna igračka donosi toliko prednosti i to samo uz igru i zabavu. Logičke veštine, kognitivne veštine i fizičke veštine su samo neke od prednosti slagalica u razvoju u ranom detinjstvu. Kada sagledamo samo deo prednosti ove toliko popularne igračke, ostaje nam samo jedno pitanje – Gde da kupim slagalice za decu? Poklonizabebu vam nude širok i raznolik izbor slagalica za decu. Na vama je da posetite naš sajt i izaberete po uzrastu, materijalu od kojih su napravljene, temi, bojama ili izgledu, slagalicu koja će vam najviše odgovarati.

Autor: Biljana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog