Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Top 5 prednosti rane igre beba

Top 5 prednosti rane igre beba

Senzorna igra i prednosti rane igre beba

Ako se pitate: „Šta je senzorna igra?’’, mi smo se potrudili da damo odgovor na to pitanje. Senzorna igra ili vreme igranja koje stimuliše upotrebu dodira, mirisa, vida, sluha i finih motoričkih mišića, nije samo zabava, već je izuzetno korisna za decu svih uzrasta! Sledi top 5 prednosti ovakve igre:

Gradi nervne veze u mozgu

Mnogi roditelji odbacuju čulna iskustva i smatraju ih jednostavnom igrom, ne shvatajući puni potencijal učenja koji ove aktivnosti imaju. U stvarnosti, senzorna igra zapravo utiče na fizički razvoj mozga vašeg mališana! Vaša beba je rođena sa mozgom prepunim neurona. Učenje o svetu kroz njihova različita čula pomaže u razvoju puteva između ovih neurona. Što se više jedna vrsta iskustva ponavlja kod vašeg deteta, to taj put postaje jači. Nažalost, ako se put ne koristi dovoljno često, može potpuno nestati. Senzorna igra gradi ove nervne veze u moždanim putevima, što dovodi do sposobnosti vašeg deteta da ispunjava složenije zadatke učenja kako nastavlja da raste.

Podržava rani razvoj deteta

Senzorna igra i razvoj mozga idu ruku pod ruku. Senzorna igra podržava razvojne procese u ranom detinjstvu kao što su razvoj jezika, kognitivni rast, fine i grube motoričke veštine, veštine rešavanja problema i socijalna interakcija. Pomaže i u razvoju fizičkih veština deteta, poput oblikovanja, prskanja, iskopavanja ili modeliranja koje mogu zahtevati rad više različitih mišića odjednom.

Takođe, iako vaša beba ili dete još uvek ne izgovaraju reči osim „mama“ ili „tata“, još uvek otkrivaju i uče da nove stvari razumeju svojim čulima. Kroz senzornu igru uče sve o svetu oko sebe! Ako vi ili druga deca učestvujete u senzornoj igri sa njima, oni će posmatrati kako drugi rukuju materijalima sa kojima se igraju, kako komuniciraju, kao i kako se otkrivaju nove ideje.

Ovo ne samo da podržava socijalnu interakciju i kognitivni rast, već doprinosi i boljoj komunikaciji i jezičkim veštinama. I verbalno i neverbalno, deca komuniciraju sa drugima dok uživaju ili ne uživaju u određenim senzornim igrama. Na osnovu njegovih reakcija, svog mališana možete upoznati na mnogo dubljem nivou – prepoznajući njegove lične preferencije i imajući priliku da mu pružite bolje materijale i alate koji će zadovoljiti njegove potrebe. Tada, kada vaše dete otkrije da su njegove preferencije prihvaćene, to će ga samo podstaći na još veću komunikaciju! Takođe će naučiti nove reči i načine za opisivanje sveta oko sebe.

Razvija i poboljšava memoriju

Razumevanje važnosti senzorne igre presudno je za razvoj vaše bebe. Kao i većina veština, i naše pamćenje se poboljšava vežbanjem, vežbanjem, i vežbanjem! Interakcijom sa različitim teksturama, mirisima, pa čak i ukusima, vaše dete ima koristi od ishoda senzornog učenja, kao što je izgradnja kognitivne i motorne memorije.

Senzorna igra je umirujuća

Senzorna igra je odlična za umirivanje deteta. Deca i bebe često mogu postati preterano stimulisani, uznemireni ili frustrirani. Posle nekih senzornih igara deca su uglavnom mirnija, a ponekad čak i pospana. Odličan primer za to je igra vodom tokom kupanja! Senzorna igra, posebno kada koristite igračke za kupanje, zabavna je i korisna za vaše bebe i malu decu. Možda ste primetili da je vaše dete nakon kupanja posebno umorno i smireno. Zajedno sa drugim vrstama senzornih aktivnosti za bebe, senzorna igra generalno pomaže u regulisanju nelagodnosti, anksioznosti, nemira i uznemirenosti. Senzorna igra je takođe odlična aktivnost pred spavanje!

Pomaže deci da nauče senzorne atribute

Svaki put kad vaše dete dodirne nešto hladno, mokro, lepljivo ili neke druge različite teksture, ono povezuje i prethodno razumevanje o tome koji predmeti imaju ove karakteristike.

Senzorna igra im takođe pomaže da nauče nešto novo, na primer, koji predmeti imaju slične karakteristike. Ova vrsta učenja kroz igru je način na koji mozak uči da prepoznaje i razvrstava različite stvari i doživljaje. Senzorna igra je takođe odličan alat za učenje vašeg deteta kako da verbalizuje različita osećanja, kao i da mu pomogne da nauči suprotnosti (poput vlažnog i suvog, hladnog i toplog).

Kako igračke mogu pomoći?

U današnje vreme postoji mnogo igračaka koje podstiču senzornu stimulaciju i razvoj vašeg mališana. Različite boje, teksture i zvuci koji preovlađuju u bebinim igračkama pomoći će im da rastu sve više i više svakog dana. Uvođenje pravih igračaka u igru vašeg deteta je važnije za njegov senzorni razvoj nego što možda mislite.

Naša edukativna kocka Cubo podstiče senzorni razvoj vidom, zvukom i dodirom. Ova zabavna i svetla igračka sadrži zvečke, ogledalo za virenje, šuškavo lišće i još mnogo toga sa čime se vaša beba može angažovati! Vaša beba će sigurno voleti ovu višenamensku kocku.

Da li vaša beba voli da se igra vodom? Ako je tako, vodena podloga Kit savršena je za igranje na stomaku i sedenje u visokoj stolici. Sa 6 plutajućih drugara u zapečaćenoj podlozi sa vodom sa kojima se vaša beba može igrati, zabava može trajati satima! Samo napunite prostirku vodom i gledajte kako ih vaša beba pljeska i pritiska i tako razvija svoja čula.

Senzorne kocke Canpol takođe su odlična opcija za podsticanje senzorne igre. Ove blokove lako mogu složiti čak i najmlađi graditelji u bilo koji oblik koji zamisle!

Sve u svemu, na vama je da odlučite kada ćete započeti igru, ali kao što vidite iz navedenih prednosti, što pre, to bolje. Deca vole da angažuju svoja čula i to je izuzetno korisno za njihov razvoj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog