Dostava je 240 dinara, za iznos iznad 3999 je besplatna.
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Vreme je za kupanje! Neka zabava počne!

Kupanje bebe

Kupanje bebe, pa neka zabavo počne…

Vreme za kupanje bebe bi trebalo da bude zabavno i nikako ne treba da se doživljava kao obaveza. Ipak, dok neka deca vole da se zabavljaju prskajući u kadi, druga povezuju iskustvo sa nelagodom ili čak strahom.

Naši saveti za kupanje deteta treba da prevaziđu sve prepreke sa kojima se roditelji mogu susresti. Razmislite: stvaranje sigurnog i umirujućeg prostora, ohrabrivanje vašeg deteta da bude glavno u kadi, a da u isto vreme pretvorite ovo iskustvo u zabavnu porodičnu aktivnost. Istražite šta funkcioniše za vašeg mališana i na putu ste ka uspešnom, radosnom vremenu za kupanje.

Priprema je pola posla

Pre nego što pozovete dete na kupanje, uverite se da imate sve što vam je potrebno na dohvat ruke. Ne zaboravite da pripremite peškire, sapun, šampon i najvažnije igračke. Znajte, da ukolko podstaknete svoje dete da pomogne u prikupljanju predmeta za kupanje, osećaće se uključenije i čak može naučiti neke veštine poput planiranja unapred i organizacije. Takođe, kao deo pripreme, možete da uključite u rutinu i odbrojavanje do početka kupanja. Dajte detetu nekoliko minuta upozorenja uoči kupanja i recite stvari poput: „Do kupanja je ostalo još samo pet minuta!“ Mališani obično ne vole da zaustave jednu aktivnost i započnu drugu bez najave. Slične  vrste signala možete koristiti i kada je skoro vreme da izađete iz kupatila.

Dodajte malo zabave i malo učenja

Aktivnosti u kupatilu mogu biti zabavne i nisu vam potrebne fensi igračke za dobar provod. Čak i obične plastične boce i čančići mogu vreme kupanja učiniti zanimljivim. Rotirajte igračke kako bi iskustvo uvek bilo sveže ili pokušajte da pevate pesme i pričate priče. Pomaganje vašem detetu da smisli sopstvene igre i priče podgrevaće im maštu.

Budući da mališani neprestano uče, vreme kupanja je ispunjeno novim mogućnostima. Pokušajte da imenujete različite delove tela dok ih kupate. Takođe, možete da proširite vokabular mališana ponavljanjem i uključivanjem novih reči. Ponovite reči za radnje poput: prskati, sipati, prosuti ili sedeti. Naučite reči za igračke poput: patka, riba, kornjača, čamac, lopta itd. Ili pokušajte da imenujete boje kupki. Ali takođe imajte na umu da vreme kupanja ne znači vreme škole, zato uvek zadržite određeni nivo zabave i igre.

Pokušajte da dodate nekoliko kapi boja za hranu u kadu da biste privukli pažnju opreznog mališana. Ili zamrznite male igračke za kupanje unutar kockica leda i gledajte koliko se vaše dete zabavlja dok se led topi da bi otkrilo šta je unutra.

Neka to bude deo opuštajuće rutine

Neka deca uživaju u stimulativnom iskustvu kade ispunjene igračkama, dok druga uživaju u vremenu kupanja kao deo večernje rutine pred spavanje. Uključivanje kade u noćnu rutinu usloviće vaše dete da poveže kupku sa snom.

Pravite im društvo!!!

Ne zaboravite, vreme prolazi brzo, zato uživajte sa svojim mališanima koliko god možete. Učestvujte u igrarijama i mašti zajedno sa njima! Vreme za kupanje može biti i manje obeshrabrujuće i zabavnije za decu kada imaju društvo. Podstičite kupanje sa braćom i sestrom kada je to moguće, ili se pridružite svom detetu u kadi. Ovo su prilike za porodično zbližavanje i to je zdrav način da se razvija bliskost i osećaj pripadnosti.

U kom uzrastu deca treba da prestanu da se kupaju u društvu? Neki kažu da je to kada krenu u obdanište; drugi stavljaju vremensku instancu nešto kasnije. Bilo kako bilo, svako dete je svet za sebe. Vi roditelji ih sami najbolje poznajete. I mada je to stvar individulanog komfora, kada vaše dete zatraži privatnost, poštujte je.

Vaš Poklonko Bebić 😊

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog