Besplatna dostava za porudžbine preko 3999 rsd
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Zašto je zvečka oduvek bila najbolja igračka za bebu?

Zvečka za bebu

Beba i zvečka su uvek zajedno

Jedna od najstarijih igračaka za bebe čiji pronalazak po nekim istraživanjima seže do antičkog perioda jeste zvečka. Njena prva masovnija proizvodnja zabeležena je u XIII vek nove ere, a zvečka se pravila od tada poznatih i dostupnih materijala: drvo, vosak, platno…

Zvečke su se pravile najčešće sa glavom u liku žene i dugačkim telom kao drškom i imale su ulogu igračke koja oponaša stvarnost, tj. bebin svet koji ga okružuje. Uloga zvečke je tada bila da pomogne deci da se pripreme za buduće životne uloge, da se uspava, a imala je i magijski karakter. Različiti staleži imali su različite igračke, ali je zvečka bila nit koja ih povezije.

U kojoj starosnoj dobi beba koristi zvečku

Ako se pitate koja je prava dob kada vaša beba treba da se susretne sa zvečkom jeste od 3 do 6 meseca starosti. Tada bebe mogu da uhvate igračke i prija im zvuk koji stvara zvečka. Od 6 do 9 meseci bebe razvijaju sposobnost savladavanja novih finih motoričkih veština, pa je i u toj dobi zvečka korisna za vašu bebu.

Zvečka za bebe je proizvedena prvenstveno za zabavu, ali takođe pomaže bebi da poboljša koordinaciju oko-ruka stimulišući njena čula. Ona može pomoći bebi da nauči mnogo novim veština, na primer kada roditelji ili negovatelji drže zvečku, beba bi prvo mogla da ih pogleda u oči i da na taj način naprave poveznicu i dodatnu bliskost kao i da rade na njenom fokusu.

Šta je još važno da znate u vezi zvečke za bebe?

Vaša beba će posegnut za nekim predmetom, tj. zvečkom, otprilike oko 4. meseca. Tada će polako učiti da hvata predmete, da bolje koristi prstiće i šaku. Kod mnogih beba to se dešava oko 6. meseca, tako da je to individualno i ne treba se oko tog opterećivati.

Koje su to vrste zvečki za bebe na našem tržištu?

Postoji puno vrsta zvečki, a mi ćemo vam izdvojiti ovih 5 koje mogu biti interesantne za vašu bebu:

  • Zvečka glodalica za bebe u obliku lopte

Kombinacija zvečke i lopte je uvek dobitna kombinacija, a vaša beba je lako može uhvatiti i igrati se sa njom. Šarene perlice i detalji razvijaju finu motoriku i koordinaciju ruku i očiju. Ima jedinstveni plastični cilindar sa kuglicama koje zveckaju unutra, koji će sigurno oduševiti bebu i pružiti slušnu stimulaciju. Naravno, tu je i funkcija glodalice, pa će vaša beba moći lepo da češka svoje desni. Najčešće su dimenzije od oko 17 cm i namenjene su za uzrast iznad 6 meseci.

  • Plišano bebi ćebence uteha sa igračkom

Plišano malo ćebence sa igračkom-zvečkom u obliku mede ili neke druge životinje, sjajna je kombinacija, zar ne? Bebi ćebence je meko na dodir, kao i igračka koja će dodatno zabaviti vašu bebu tokom igre i uspavljivanja. U isto vreme je i nežna, a namenjena je deci uzrasta od 0 do 36 meseci. Stimuliše dete da ispituje, dodiruje i hvata igračku čime podstiče razvoj čula vida i dodira, kao i finu motoriku. Dimenzija je oko 22 x 22 cm.

  • Bebeća plišana edukativna kocka

Plišana kocka za bebe za uzrast iznad 3 meseca, je odlična za prvu aktivnost, za razvijanje čula i razdraganu igru kroz gledanje živopisnih boja koje privlače bebinu pažnju. Dodatnu radoznalost bude šuškavi detalji, zveckanje, glodalica i ogledalce. Može se i kačiti na krevetac, kolica, auto sedište, a visina je 30 cm (sa delom za kačenje).

  • Zvečka u obliku narukvice

Bebi narukvica sa zvečkom i preslatkim motivima životinja je pun pogodak za vašu bebu, jer narukvica-zvečka ima funkciju da stimuliče bebin vid i pokret hvatanja. Zahvaljujući čičak traci, narukvica je univerzalna i može se pričvrstiti na ruku ili nogu. Izrađena je od mekanih materijala, prilagođena najmlađoj deci i ne sadrži oštre elemente. Njene dimenzije su 19 cm, a široka je 3,5 cm. Namenjena je uzrastu od samog rođenja beba.

  • Plišana zvečka za bebe sa okruglom zvečkom

Plišana zvečka za bebe u obliku slončića ili neke druge životinje, kombinacija je pličane igračke u zvečke zgodne za hvatanje i igranje. Vrlo lako privlači bebinu pažnju, a kada se protrese čuje se zvuk. Sa svojim zanimljivim izgledom pospešuje bebin vidni i slušni razvoj. Vrlo je udobna, mekana i pomaže bebi da vežba stisak šake i jača mišiće ruku. Dimenzije su oko 14 x 10 cm i namenjene su uzrastu od rođenja, pa ka starijim mesecima vaše bebe.

Sigurni smo da će vam ova priča sa malim istorijskim osvrtom i primerima dobrih zvečki koje možete lako naći u ponudi, olakšati izbor u odabiru zvečke-igračke poznate još iz antičkog doba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog