Dostava je 240 dinara, za iznos iznad 3999 je besplatna.
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Izbor igračaka za uzrast do 2 godine

Izbor igračaka za decu je bitan jer je igra neophodna aktivnost za decu čak od rođenja. Ona je je način na koji se mala deca uključuju i komuniciraju sa svetom oko sebe.  Podstiče detetov kognitivni, fizički, socijalni i emocionalni razvitak. Igra omogućava da se razvija kreativnost, mašta, pa čak i spretnost deteta tako što utiče na razvoj mozga.

Već u prvom mesecu života, bebe i mala deca pokazuju zainteresovanost za pokrete, osluškuju zvukove i raguju osmehom na aktivnosti roditelja. Ovo je vreme kada počinju da shvataju igru i zabavu, istražuje i upoznaje svet oko sebe.

Nakon par meseci, beba je već u stanju da sedi, prevrće se i uveliko poznaje svaku aktivnost koja potpada pod igru. Kako u ovom periodu dolazi do stabilizacije sa spavanjem, njihov mozak i telo se ubrzano menjaju i idealno je vreme za uvođenje novih igračaka koje vaše dete može da koristi na više načina. Birajte stvari koje podstiču vaše dete da koristi svoju maštu, kreativnost i veštine rešavanja problema. Mi vam dajemo samo deo predloga, a kompletnu ponudu pogledajte na našem sajtu.

Igračke za decu

Izbor igračaka – 6 meseci do jedne godine

Šestomesečna deca rade na finim motoričkim veštinama, kao što su hvatanje i odlaganje predmeta, prebacivanje stvari iz jedne ruke u drugu, otkrivaju oblike i shvataju uzročno poslednične aktvnosti. Naime, u ovom periodu će dete znati da pokretanje zvečke proizvodi zvuk, kao i bacanje iste na pod.

Vaša beba radi na koordinaciji ruku i očiju i finim motoričkim veštinama, čak i ako to još ne zna. Ovo je razvojni trenutak koji će im poslužiti u budućnosti, pa ga maksimalno iskoristite tako što ćete svom detetu obezbediti igračke koje pomažu.

Savršena igračka za ovaj uzrast je didatički dindolino Panda. Prstenovi za slaganje, poput prikazanog kompleta, odlični su za bebu da vežba da podigne i spusti predmete, da ih prenosi iz ruke u ruku i prinese predmete ustima.

Nemojte biti iznenađeni ako možda nisu sposobni još uvek da slažu prstenove jer njihovo interesovanje sada će dovesti do toga da savladaju ređanje u potpunosti u narednih nekoliko meseci.

U ovom periodu takođe nije neophodno da igračke budu opremljene svetlosnim ili zvučnim efektima, jer je ovo vreme kada deca treba da uče da koriste ruke u sinhronizaciji sa očima. Jačanje ruku, protezanje da dohvate predmete, prepoznavanje težine i koordinacija su najbitniji aspekti igre u ovom uzrastu.

Izbor igračaka za uzrast do 2 godine

Igračke za Prvi rođendan

Uzrast od jedne godine je stvarno uzbudljiv period. Od puzanja do hodanja, od prvih slogova do reči, razumevanja stvari i dešavanja, mnogo toga se dogdilo za samo jednu godinu. Prvi rođendan je velika prekretnica i početak nove sezone otkrića i radosti dok vaša beba postaje malo dete.

Od sada do njihovog sledećeg rođendana, vaš mališan će učiti i rasti intenzivnim tempom. Igračke prilagođene uzrastu podstiču maštu, senzornu stimulaciju i fizički razvoj.

Sada je pravo vreme da se u igru uključe boje, svetla i zvučni efekti, ali i nešto složenije igračke.

Predlog za ovaj uzrast su kocke za slaganje i igračke koje se mogu gurati ili vući. Za dečake to može biti imitacija kosilice za travu a za devojčice izbor pada na kolica za kupovinu. Na početku hodanja i mesecima nakon što se stabilnost hodanja dostigne, važna je igračka koju vaš mališan može da gura i vuče. Ovo im pomaže da steknu samopouzdanje u hodanju i pruža puno zabave, dok istovremeno uče.

Vaše jednogodišnjak će takođe voleti i imati ogromne koristi od bebe lutke ili plišane životinje o kojoj će se nežno brinuti. Svako dete razvija poseban odnos prema jednoj plišanoj igrački koja istovremeno služi i za uspavljivanje. U ovom uzrastu, najbolja je meka lutka koja se može prati u mašini, jer će se usled korišćenja i nošenja svuda, brzo prljati. Obzirom da plišani drugari idu i u krevet i nekako uvek blizu dečijeg lica, moramo osigurati da budu čiste.

Vaše dete će voleti da se igra sa vama, ali ponekad će možda više voleti da se igra samo. Svi smo se kao deca sakrivali ispod ćebadi ili prekrivača razastrtih između komada nameštaja po kući. Stvaranje privatnog, tihog i mirnog mesta za igru je prirodna stvar. Sada za to postoje šatori koji pružaju privatnost, sopstveni prostor i udobnost za igru. Ubacite li u šator jastuke i mekano ćebe, vaše dete će dobiti pravu malu oazu za uživanje, igru ali i odmor.

Ova praktična stvar koristi i roditeljima, jer se prostor za igru i igračke ograničava na jedan manji deo tako da nema nereda koji se proteže svuda po sobi ili stanu.

Zaključak

Kako se vaše dete razvija, tako se razvija i način igranja. Dečiji rast i razvoj menjaju i igru i primenu igračaka. Istražujte šta je to na čemu treba raditi sa decom koja se razvijaju ubrzanim tempom i pokušajte da mu čak i izborom igračaka pomognete u tom razvoju.

Autor: Biljana Jovanović

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog