Dostava je 240 dinara, za iznos iznad 3999 je besplatna.
Pozovite nas: +381 64 020 1005

Blog

Simptomi rasta zuba kod beba

Simptomi rasta zuba kod beba

Kako se prepoznaju simptomi rasta zuba kod beba?

Pre nego što naša deca počnu da pričaju, često je teško shvatiti šta tačno nije u redu kada su uznemirena. Iako ne postoji priručnik za roditeljstvo, kada su u pitanju naše bebe, možemo učiti i od profesionalaca i od iskusnih roditelja!

Iako ne postoje dva deteta koja su potpuno ista, postoje tipični uzrasti i faze u kojima se dešavaju promene, kao i uobičajeni znaci i simptomi. Na primer, zubi se obično javljaju između 6. i 24. meseca starosti. Kao roditelji, važno je da se edukujemo o rastu zuba i da prepoznamo simptome i znake rasta zuba kod beba, kako bismo znali odakle da počnemo da bismo im pomogli da im bude lakše.

Dobra vest je da postoje mnogi resursi koji su dostupni bebama i njihovim roditeljima kada su u pitanju simptomi rasta zuba, kao i lekovi i dužina trajanja rasta zuba kod beba.

Šta je rast zuba?

Simptomi rasta zuba kod beba obično se javljaju nekoliko dana pre nego što zub izađe. Dok se bebin prvi zub može pojaviti između 4. i 10. meseca starosti, prvi zub uglavnom izbija kada deca imaju 6 meseci. Neki stomatolozi su primetili da porodični obrasci mogu odrediti da li će se zubi pojaviti ranije ili kasnije od ovog vremenskog okvira.

Međutim, detetu će primarni zubi niknuti ovim redosledom:

 • Centralni sekutići između 6. i 12. meseca
 • Bočni sekutići između 9. i 16. meseca
 • Očnjaci između 16. i 23. meseca
 • Prvi molari između 13. i 19. meseca
 • Drugi molari između 22. i 24. meseca

Znaci i simptomi rasta zuba

Nažalost, nicanje zuba može biti bolno iskustvo za mališane! Simptomi mogu trajati samo nekoliko dana, nekoliko meseci, ili se može dogoditi da vasa beba nikada ne pokaže simptome rasta zuba! Iako ne postoji jedinstven skup simptoma za sve bebe, većina će obično imati nelagodu u desnima i vilicama dok im se zub sprema da izbije na površinu desni. Generalno, obično možete primetiti da vašoj bebi niču zubi ukoliko se nekoliko od sledećih simptoma jave zajedno:

 • Balavljenje više nego obično.
 • Ponekad će se pojaviti blagi osip oko usta zbog iritacije kože izazvane balavljenjem.
 • Odbijanje njihove uobičajene hrane ili pića
 • Snažna želja da sve zagrizu ili žvaću
 • Nemir ili prekinuti obrasci spavanja
 • Sporadična uznemirenost
 • Zub vidljiv ispod desni
 • Razdražljivost
 • Temperatura (naročito preko 38°C)
 • Proliv, curenje iz nosa i kašalj
 • Produžena nervoza
 • Osip na telu vaše bebe
 • Približavanje ruku ustima ili igranje ušima, obrazima ili kosom. Bebe će ponekad trljati obraze ili uši zbog bolova u zubima u molarnoj regiji.

Dalje, kako se zub počinje kretati ispod površine desni, područje može izgledati blago crveno ili otečeno. Takođe, preko ispupčenog zuba ponekad se može videti područje ispunjeno tečnošću slično krvnom mehuru. Iako se ovi znaci mogu činiti zabrinjavajućim, oni su najčešće normalni simptomi rasta zuba kod beba. Neki zubi su jednostavno osetljiviji od drugih kada niknu.

U tim okolnostima, najbolje je da se obratite pedijatru ili stomatologu vašeg deteta radi konsultacija.

Srećom, postoji pregršt korisnih resursa koji pomažu da se beba kojoj rastu zubi umiri! Igračke za bebe kojima niču zubi jedan su od najboljih (i najzabavnijih!) načina za pomoć vašim mališanima. Mekane i fleksibilne, prirodne gumene igračke za rast zuba se lako drže i zabavne su malim bebama koje žele da svojim zubićima i desnima nešto grickaju. Bebe vole da žvaću njihove savitljive noge, mekane uši i preslatke repove. Takođe, one ispuštaju škripave zvuke kada ih stisnu! Možete birati između krave, slona, lisice, jagnjeta, lava, majmuna ili zebre.

Konačno, jednako je važno brinuti o ustima svog deteta dugo nakon što simptomi rasta zuba počnu da popuštaju. Za početak, obavezno nekoliko puta dnevno pređite peškirićem po bebinim desnima kako biste ih zaštitili od nakupljanja različitih materija. Kada malo porastu, možete početi nežno da perete njihove male zube i desni pastom za zube za bebe koja ne sadrži fluor. Zatim, kada nauče kako da pljuju, možete početi da koristite količinu dečje paste za zube veličine zrna graška i dečije četkice za zube.

Zapamtite, zdrave zubne navike počinju od prvog dana rođenja naših beba!

A za kraj jedan zanimljiv članak: Kako prepoznati lošu bebisiterku? 😀

Vaša korpa
Sign in

No account yet?

Započni kucanje i prikazaće ti se željeni proizvodi :)
Shop
0 items Korpa
Moj nalog